Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çekildi

1.964 Gösterim
28 Eylül 2023 10:47
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çekildi

Bu yıl 60.'sı düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde geçen haftadan beri süregelen sansür krizi, festival yönetiminin Kanun Hükmü belgeselini programa geri almasıyla kısmen sona erdi. Bu gelişme sonrası Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekildiğini açıkladı.


60. Antalya Altın Portakal Film Festivali, daha başlamadan bir sansür uygulamasının merkezinde yer aldı. 22 Eylül'de festivalden yapılan açıklamayla, belgesel ön jürisi tarafından festivale seçilen Nejla Demirci'nin yönettiği Kanun Hükmü belgeselinin, filmde yer alan bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiası ve gerekçesiyle festival programından çıkarıldığını duyurmuştu. Bu açıklamanın hemen akabinde gene olarak sinema camiası, festival jürisinde yer alan isimler ve festivalde filmleri yer alacak yönetmenlerden sansüre karşı dayanışma mesajları gelmiş; önce festival jürileri, sonra ise festivalde filmleri olan yönetmenlerin büyük çoğunluğu festivalden çekildiğini açıklamıştı.

 

KHK ile görevlerinden alınması sonrası hak mücadelelerini sürdüren doktor Yasemin Demirci ile öğretmen Engin Karataş'ı merkezine alan Kanun Hükmü belgeselinin, festival programından çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın baskı yaptığı kulislerde konuşulurken, bu sabah Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden festival direktörü Ahmet Boyacıoğlu'nun imzasını taşıyan bir duyuru yayınlandı. Bu kısa duyuruyla festival yönetimi, bir haftadır süren sansür tartışmalarına değinmeden, belgeselde yer alan kişiyle ilgili devam etmekte olan bir yargı sürecinin olmadığının belgelenmesiyle Kanun Hükmü filminin programa geri alındığını açıkladı.

 

Festival yönetiminden gelen bu açıklamanın hemen sonrasında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı bir açıklama paylaştı. Kanun Hükmü belgeselinin festivale geri alınması üzerinden FETÖ vurgusu yapan bakanlık, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çekildiğini açıkladı.

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 7-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

 

dasd

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.