Hollywood'da Yazarlar Birliği grevi sona erdi: 148 gün süren grev sonunda yazarlar istediklerini aldı

1.755 Gösterim
27 Eylül 2023 11:39
Hollywood'da Yazarlar Birliği grevi sona erdi: 148 gün süren grev sonunda yazarlar istediklerini aldı

ABD'de 148 gündür süren Yazarlar Birliği grevi sona erdi. Yazarlar Birliği ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasında pazar günü yapılan anlaşma sonrasında bugün itibarıyla grev sona erdi. Yazarlar Birliği; istihdam, ücret ve yapay zekanın kullanımı gibi konularda ortaya koyduğu şartları kabul ettirmeyi başardı. Böylelikle stüdyo ve yapımcılar, senaryo veya herhangi bir metin üretimi için yapay zekayı kullanamayacak.


Hollywood'da Yazarlar Birliği'nin son 35 yıldaki en uzun grevi resmen sona erdi. Geçtiğimiz hafta sonunda Yazarlar Birliği (WGA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) yeniden görüşmüş ve anlaşma sağlanmıştı. Yazarlar Birliği konseyi dün gece itibarıyla anlaşmayı oy birliğiyle onayladı ve 148 gün süren grev sona erdi.

 

Yazarlar Birliği'nin, "Sektörde çalışan her yazar için şartları iyileştiren, önemli kazanımlar ve koruma içeren, istisnai bir anlaşma" olarak nitelendirdiği anlaşma, Yazarlar Birliği'nin öncelik verdiği konularda yapımcılara söz geçirebildiği maddeler içeriyor. Bu konuların başında; ücretlerde iyileştirmeler, televizyon yapımlarındaki senaryo ekibinde yer alacak minimum yazar sayısının artırılması, tazminat haklarında iyileştirmeler, senarist ödemelerinde artış ve yazarları yapay zeka kullanımına karşı koruma gibi maddeler yer alıyor.

 

148 gün süren grev süresince üzerine en çok konuşulan konulardan biri şüphesiz ki yapay zekaydı. Son yıllarda yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle başta yazarlar olmak üzere sinema ve dizi alanındaki birçok mesleğin zor durumda kalabileceği konuşuluyordu. Yazarlar Birliği, stüdyo ve yapımcılardan bu konuda yazarları koruma altına alacak düzenlemeler istemiş, grev öncesi görüşmelerde uzlaşma sağlanamayan konulardan biri de yapay zeka kullanımı olmuştu. 

 

Grevi sona erdiren anlaşmaya göre:

 

- Yapay zekayla üretilmiş herhangi bir kaynak materyal veya özgün bir materyale yapay zekayla yapılmış revizyon, yapımcılar tarafından kullanılamayacak. 

 

- Bir dizi veya film için çalışan yazar, yapımcı veya stüdyonun onayıyla ve şirket politikalarına uyan bir şekilde yapay zekadan faydalanabilecek fakat yapımcı yazarın kendisinden yapay zeka kullanımını talep edemeyecek.

 

- Yapımcı firmaların, yazara teslim edilen materyallerde herhangi bir yapay zeka kullanımı olup olmadığını yazara bildirmek zorunda olacak.

 

- Yazarlar Birliği, bir yazarın ürettiği metnin yapay zekanın eğitilmesi için kullanıldığına dair iddiada bulunma hakkı olacak.

 

Yazarlar Birliği'ne üye senarist ve yazarlar, genel hatlarıyla anlaşmayı bir zafer olarak görüyor. Anlaşmanın birliğin konseyinden geçmesi sonrası ekim ayı içerisinde anlaşma birlik üyeleri tarafından oylanacak. Ancak bugünden itibaren çalışmak isteyen birlik üyesi yazarlar görevlerine dönebilecek.

 

Yazarlar Birliği grevi yapılan anlaşmayla sona erse de, 75. gününde olan Oyuncular Birliği (SAG-AFTRA) grevi hâlâ sürmekte.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.