Altın Portakal yönetimi Kanun Hükmü filmini yeniden programdan çıkardı

1.753 Gösterim
29 Eylül 2023 10:49
Altın Portakal yönetimi Kanun Hükmü filmini yeniden programdan çıkardı

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde akıl almaz boyutlara varan kriz sürüyor. Dün festival yönetimi Kanun Hükmü filmini programa geri almış, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Hava Yolları gibi sponsorlar bu karar sonrası festivalden çekilmişti. Akşam festival direktörü Ahmet Boyacıoğlu'nun yaptığı açıklamayla Kanun Hükmü filminin yeniden programdan çıkarıldığı duyuruldu.


60. Antalya Altın Portakal Film Festivali, daha başlamadan festival tarihinin en kara dönemlerinden birini yaşıyor. Kanun Hükmü belgeseli etrafında gelişen ve bir haftadır gündemde olan sansür uygulamaları, son 24 saat içerisinde eşi benzerine az rastlanır bir skandala dönüştü.

 

22 Eylül'de festivalden yapılan açıklamayla, belgesel ön jürisi tarafından festivale seçilen Nejla Demirci'nin yönettiği Kanun Hükmü belgeselinin, filmde yer alan bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiası ve gerekçesiyle festival programından çıkarıldığını duyurmuştu. Bu açıklamanın hemen akabinde gene olarak sinema camiası, festival jürisinde yer alan isimler ve festivalde filmleri yer alacak yönetmenlerden sansüre karşı dayanışma mesajları gelmiş; önce festival jürileri, sonra ise festivalde filmleri olan yönetmenlerin büyük çoğunluğu festivalden çekildiğini açıklamıştı.

 

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile görevlerinden alınması sonrası hak mücadelelerini sürdüren doktor Yasemin Demirci ile öğretmen Engin Karataş'ı merkezine alan Kanun Hükmü belgeselinin, festival programından çıkarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın baskı yaptığı kulislerde konuşulurken, 28 Eylül sabahı Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden festival direktörü Ahmet Boyacıoğlu'nun imzasını taşıyan bir duyuruyla Kanun Hükmü belgeselinin festivale geri alındığı açıklandı. Gün içerisinde önce Kültür ve Turizm Bakanlığı FETÖ vurgusu yaparak festivalden çekildiğini açıklamış, hemen sonrasında da Türk Hava Yolları gibi festivalin sponsorları da festivalden desteğini çektiğini duyurmuştu.

 

28 Eylül akşam saatlerinde ise Altın Portakal'dan festival direktörü Ahmet Boyacıoğlu imzalı bir başka açıklama yayınlandı. Yapılan açıklamada, özellikle iktidar yanlısı kesimlerin Kanun Hükmü belgeselini FETÖ ile iliştirme çabasına (şu ana kadar filmi izlemiş olan sinemacılar filmde böyle bir şeyin olmadığını belirtiyor.) çanak tutularak festival yönetiminin bir terör örgütüyle isimlerinin yan yana gelmesini kabul edemeyeceklerine, dolayısıyla Kanun Hükmü belgeselinin yeniden programdan çıkarıldığına değinildi.

 

Tüm bu skandalların gölgesinde festivalin yapılıp yapılamayacağı veya yapılsa bile nasıl olacağı bilinmezliğini koruyor. Zira jüri üyeleri ve festivalde filmleri olan sinemacıların bir daha festivalden çekilme kararı alacağı konuşuluyor. Örneğin, SenaristBir derneğinden bu skandalla ilgili sansür açıklaması ivedilikle paylaşıldı.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.