5 özel performansı ile Gene Wilder

2.697 Gösterim
30 Ağustos 2016 14:30
5 özel performansı ile Gene Wilder

Yetmiş ve seksenlerin en özel komedi oyuncularından biri olan Gene Wilder 83 yaşında hayatını kaybetti. Biz de, komedi ve dramatik nüansları aynı sahnede buluşturabilen usta ismi bu derece özel yapan beş performansı sizler için derledik.


Gene Wilder, zamanımızın en büyük ve hakiki yeteneklerinden biri. O, kendine has sihriyle beraber yaptığımız filmleri, arkadaşlığıyla ise beni takdis etti.

 

Dolu dolu kariyerinin en özel anlarında birlikte olduğu Gene Wilder'ın ölümü üzerine bunları söyledi Mel Brooks... Elbette, Wilder'ı en iyi tanımlayacak cümlelerden birinin eski ahbabı Brooks'tan gelmesi şaşırtmadı. Gene Wilder'ı eşsiz kılan şeylerden biri, muazzam komedi yeteneğinin yanında beraber çalıştıkları ile olan "kutsayıcı" uyumuydu gerçekten de. Özellikle Mel Brooks ve Richard Pryor gibi başka komedi ustaları ile birlikteliğinden çok özel yapımlar üretti Wilder. Usta komedyenin aramızdan ayrılışıyla bizlere vasiyet bıraktığı bu özel yapımlara bir göz atalım.

The Producers (1967)

 

Gene Wilder, Bonnie and Clyde'ta ufak bir rol almıştı fakat isminin duyulmasını sağlayan Mel Brooks'un yazıp yönettiği The Producers oldu. Brooks'un aklında Zero Mostel'in karşısında oynaması için dönemin komedi denilince akla gelen yeteneklerinden Peter Sellers vardı fakat oyuncu yapımda yer alamayınca Wilder için çıkış yapacağı fırsat eline geçmiş oldu. 

Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971)

 

Roald Dahl'ın kendi eserinden sinemaya uyarladığı Willy Wonka & the Chocolate Factory, renkli sinematografisi, müzik kullanımı ile dikkat çekmiş; en çok da Gene Wilder'ın kabına sığmayan Willy Wonka performansı ile akıllarda kalmıştı. Tüm bu etmenler birleşince filmin bugün bile tekrar tekrar izlenebilen bir kült olması kaçınılmaz oldu.

Blazing Saddles (1974)

 

Gene Wilder'ın Mel Brooks ile ikinci birlikteliği olan Blazing Saddles, pek çoklarına göre usta komedyenin en iyi filmi. Western türüne parodi yaklaşımında bulunan film, kasabaya atanan ilk siyahi şerif üzerinden ırkçılığı ele alıyor. Şerife yardım eden silahlı soyguncu Jim rolünde Wilder, kendine has performanslarından birini verir.

Young Frankenstein (1974)

 

Mel Brooks ile Gene Wilder'ın üçüncü buluşması, bu sefer işin senaryo aşamasında başlar. Blazing Saddles ile western türüne yaptıklarının bir benzerini, Mary Shelley'nin Frankenstein'ı ile korku türüne uygulayan ikili, sinema tarihinin en başarılı parodi komedilerinden birine imza atmış olur. Gene Wilder sonradan, Young Frankenstein'ın yaptıkları arasından en beğendiği işi olduğunu söyleyecektir.

Stir Crazy (1980)

 

Gene Wilder'ın kariyerini tanımlayan isimlerden biri de Richard Pryor'dur. Emmy ödüllü komedi oyuncusu, Blazing Saddles'ın senaryo ekibinde yer alır, sonrasında Gene Wilder'la beraber Silver Streak filmini çeker. Pryor-Wilder ikilisinin sonraki durağı Sidney Poitier'in yönettiği Stir Crazy olur.

Sitemiz uygulama işlevleri için cookie (çerez) kullanıyor. Detaylı bilgi için tıklayınız.